dilluns, 20 de setembre del 2010

El perquè de la Festa Major Alternativa

Des de la Comissió de Festa Major 2010, formada pel Centre Obrer i l’Assemblea de Joves de Cervera, volem convidar a tothom a participar en els actes programats sota el nom de Festa Major Alternativa.

Les activitats començaran aquest divendres dia 24 amb el Correbars, el qual recorrerà diversos bars de la nostra ciutat fins a arribar a l’Espai Alternatiu, darrere l’edifici del Sindicat. Allà, hi haurà l’actuació musical dels dos grups locals Scoundrel i La Cruz de mi Vecino i s’acabarà la jornada amb gresca catalana. Durant la nit, el públic serà testimoni de diverses sorpreses. La festa continuarà la nit del diumenge dia 26 al mateix Espai Alternatiu on els Germans Berenguer i diversos membres de l’AJC punxaran música de tot tipus.

Des de la publicació del cartell de la Festa Major Alternativa, han estat diverses les veus que han qüestionat la necessitat d’aquesta i sobretot de solapar els nostres actes amb els de la Festa Major “Oficial”.

Des del nostre punt de vista, pensem que sobren els motius per a la seva organització. En primer lloc, no sentim com a nostra aquesta Festa Major perquè, a diferència de la gran majoria de pobles, en el cas de Cervera ningú, excepte l’Ajuntament, ha influït en les decisions que defineixen com serà la festa.

D’altra banda, pensem que la FM de qualsevol vila, ha de tenir un fort component local tant a nivell d’organització com de participació. Creiem que aquest aspecte és pràcticament nul en la Festa Major de l’Ajuntament mentre que la Festa Major Alternativa, a part d’estar íntegrament organitzada per entitats cerverines, comptarà amb l’actuació de dos grups cerverins als quals es brinda l’oportunitat de promocionar-se.

A part d’això, considerem que l’Ajuntament ha trencat el pacte que va assolir l’any passat amb les entitats que integraven la Comissió de Festes, i que havia de cedir més poder de decisió sobre la forma i contingut de la Festa Major a la gent del poble. Després de veure que enguany la Paeria no ha donat cap opció a la Comissió de Festes de l’any passat, entenem que en la Festa Major del 2009 l’Ajuntament va utilitzar a les entitats per treure les castanyes del foc, ja que van ser capaces d’organitzar una Festa Major més que digna amb un pressupost justíssim.

Per últim, la Festa Major Alternativa es solapa amb alguns dels actes de l’Ajuntament perquè la Paeria ha estat hermètica i no ens ha permès conèixer les seves intencions fins a l’últim moment, quan l’organització d’aquesta ja estava en marxa.

També volem aclarir que la Festa Major Alternativa s’ha centrat en les nits de la Festa Major per dos motius. En primer lloc, aquest fet es deu a que enguany, tot i existir diverses idees d’activitats a realitzar durant la tarda, no ha estat possible executar-les degut a les poques entitats que conformen la Comissió de Festa Major 2010. Relacionat amb això, aquest baix nombre d’entitats implicades en aquesta comissió, es deu a que moltes de les entitats cerverines més actives integren l’agrupació Seny Major, la qual serà present en moltes de les activitats de tarda, per la qual cosa podem dir que les tardes de Festa Major sí que són dels cerverins, cosa que no es pot dir de les nits de la Festa Major “Oficial”.

Ja per acabar, volem aclarir que rebutgem l’etiquetatge de Festa Major Oficial o Alternativa. Hem utilitzat aquests termes per explicar-nos amb més claredat i pensem que la única Festa Major que hi ha és la dels cerverins i cerverines, als quals els volem desitjar que la gaudeixin tant com puguin.