dimarts, 5 de març del 2013

XERRADA INFORMATIVA: L'AMENAÇA DEL FRAKING ARRIBA A LA SEGARRA



Aquest proper dissabte 9 de març a les 18:00 a la Sala Francesc Buireu de Cervera, es durà a terme una xerrada informativa sobre la possible i inquietant arribada de la tècnica de la fractura hidràulica, també coneguda com “fraking”, per a l’explotació de possibles reserves d’hidrocarburs presents al territori. 

L’acte ha estat organitzat de manera conjunta per l’Assemblea de Joves de Cervera, el Fòrum l’Espitllera i el Grup de Defensa del Medi Natural de la Segarra – Ecologistes de Catalunya, totes elles entitats pertanyents a la Plataforma Aturem el Fraking, constituïda a Cervera el passat mes de novembre. 

La xerrada comptarà amb les intervencions de Jaume Moya i David García, membres del Fòrum l’Espitllera i la PAF i de Jos Carbonell, geòleg que ha col·laborat en diversos actes de la plataforma.

La meitat nord de la Segarra, juntament amb algunes àrees de l’Urgell, la Noguera i el Solsonès, formen l’anomenada “Zona Darwin”, que contempla una superfície de 89.863ha on l’empresa canadenca Montero Energy pretén obtenir via lliure per a l’extracció de gas i hidrocarburs mitjançant la tècnica del fraking. 

Així doncs, aquesta és una qüestió que ens afecta de ben a prop i que ens preocupa degut a l’alta agressivitat i als efectes nocius que implicaria la utilització d’aquesta tècnica en el nostre territori. 

Tanmateix, la Zona Darwin no és la única sobre la qual es balanceja l’amenaça del fraking al nostre país, ja que existeixen dos projectes de característiques similars: el projecte Leonardo (76.641ha), que afecta la Plana de Vic i el projecte Ripoll (51.201ha), el qual es troba en una situació legal més avançada respecte als altres dos pel que fa a la concessió de permisos per part de la Generalitat de Catalunya.