dimarts, 29 de maig de 2012

INFORMATS O DIRIGITS? (Xerrada)
Des de sempre, hem pogut veure amb els nostres propis ulls com els grans mitjans d’informació, més enllà de la tasca informativa que realitzen, utilitzen la seva posició dominant per tal d’influenciar cap a uns posicionaments concrets a l’opinió pública davant d’uns fets determinats.

A l’Estat Espanyol, el mercat de la informació és controlat per uns pocs grups empresarials que es reparteixen tot el pastís mediàtic, convertint subtilment els espais informatius i de debat en una eina d’alienació i en el gran motor del pensament únic que, fins fa poc, semblava indestructible.

L’Estat Espanyol però, no és cap excepció. Tots vam poder contemplar, fa uns mesos, la caiguda de l’imperi Murdoch al Regne Unit arran de l ‘escàndol de les escoltes il·legals realitzades pel diari “News of the World”. En aquest cas però, el vertader escàndol és el fet de que una sola persona controli la major part del mercat de la informació d’un país i que, com a conseqüència, aquesta persona pugui fer ús del seu poder influir en favor dels seus propis interessos en decisions polítiques amb total impunitat.

A Catalunya, trobem un altre exemple de la utilització dels mitjans d’informació, en aquest cas públics, com a eina política dels mandataris de torn. I és que, qui estigui una mica a l’aguait, serà coneixedor de com el govern de CiU, en complicitat amb el PP, s’ha apoderat del control de TV3, la nostra al mateix temps que ha afavorit els interessos del grup Godó, la seva, concedint a aquesta empresa subvencions públiques per a potenciar els seus mitjans de comunicació.

Potser és que, amb el pretext de la crisi, les persones que mouen els fils dels titelles de la tele no necessiten de tant subtilitat a l’hora de fer i desfer, de decidir què i com els convé que sigui notícia i què i com no els convé. Sigui com sigui, segurament també com a conseqüència de la crisi, tots som cada vegada més conscients de que la realitat en que vivim, dista molt d’aquelles paraules amb les quals alguns s’omplen la boca de forma tant habitual, tals com “democràcia” o “estat de dret”. I també som cada vegada més conscients de que, els grans mitjans, juguen un paper fonamental en el sosteniment de tota aquesta farsa.

Per tot això, creiem que és més necessari que mai, donar veu a aquells projectes informatius que s’allunyen del model establert i pretenen obrir una escletxa que permeti donar veu als silencis mediàtics. Creiem que és necessari donar a conèixer formes alternatives d’informar-se al marge dels grans mitjans, per tal de recuperar l’esperit crític i els pensaments i opinions propis de cadascú.

Amb aquest objectiu, des de l’Assemblea de Joves de Cervera, hem organitzat la xerrada “Informats o dirigits?”, que tindrà lloc el proper dissabte 2 de juny a les 18:00 a la Sala Francesc Buireu de Cervera. L’acte, comptarà amb la participació de Miquel Andreu, membre de l’observatori Media Cat, que ens presentarà l’anuari Media.Cat – Els silencis mediàtics de 2011. A més, també comptarem amb la presència de companyes del projecte de televisió alternativa “La Tele”, que ens presentaran aquesta interessant iniciativa.

Us hi esperem a tots!

Cap comentari: