dimecres, 24 d’octubre del 2012

Presentació de la col·lecció memòria de l'editorial Virus

El passat dissabte 20 d'octubre l'Assemblea de Joves de Cervera organitzava, de forma conjunta amb el Col·lectiu a les Trinxeres, la presentació de dos dels llibres de la col·lecció Memòria de l'editorial Virus. Les obres, centrades en l'estudi i anàlisi de la situació viscuda a l'estiu de 1936 a Catalunya, eren "Que lo sepan ellos y no lo olvidemos nosotros. El inverosímil verano del 36 en Cataluña", de Miquel Izard,  i "Venjança de classe. Causes profundes de la violència revolucionària a Catalunya el 1936", de Xavier Diez.

A última hora, Xavier Diez no va poder assistir a l'acte, de manera que la presentació es va centrar en el text de Miquel Izard. Prèviament, l'historiador Jordi Soldevila, autor d'obres com "Memòria Llibertària. 100 anys de moviment llibertari a ponent" o "L'alcalde de Cervera afusellat. Domènec Puigredon (1874-1939)" i entés en el moviment obrer de principis del segle XX a les comarques de ponent, va posar en situació els prop de 30 assistents a l'acte amb una introducció per contextualitzar l'estiu del 1936 dins de la realitat de les terres de Lleida en aquella època. 

Per la seva banda, Miquel Izard, qui porta tota una vida vinculat al moviment llibertari i va patir en la seva pròpia pell l'exili durant la repressió franquista, va parlar de la seva obra i del seu punt de vista sobre l'estiu del '36 al nostre país. En aquest sentit, va voler posar èmfasi en les experiències que es van succeïr a nivell social arreu de Catalunya, tals com la col·lectivització de fàbriques o la posta en pràctica de nous models educatius. 

L'acte va finalitzar amb un enriquidor debat entre els assistents a l'acte i els ponents. Des de l'Assemblea de Joves de Cervera volem, en primer lloc, agraïr a Miquel Izard i Jordi Soldevila el temps que ens van dedicar.  També volem donar les gràcies a la gent del Col·lectiu a les Trinxeres amb qui vam treballar plegats per organitzar aquest acte i, per últim, a tota la gent que va voler compartir amb nosaltres aquella estona.